Push and pull factors of tourism(Greek and English Version)

στις

The english version is available bellow the Greek one

Θεμέλιο του τουρισμού είναι η διαφοροποίηση μεταξύ των παραγόντων που μας κάνουν να απομακρυνθούμε από το σπίτι μας(push factors) και εκείνων των παραγόντων που μας κάνουν να διαλέξουμε ενα συγκεκριμένο μέρος να επισκεφτούμε(pull factors).

Push factors

 • Fulfilling Prestige- Επιβεβαίωση του κυρούς
 • Enhancing Relation-Σύσφιξη σχέσεων
 • Seeking Relaxation- Αναζήτηση χαλάρωσης
 • Enhancing Social Circle-Ενίσχυση κοινωνικού κύκλου
 • Fulfilling Spiritual Needs-Εκπλήρωση πνευματικών αναγκών
 • Gaining Knowledge-Απόκτηση γνώσης

Pull factors

 • Events and Activities-Δραστηριότητες
 • Easy Access and Affordable-Προσβασιμότητα και σχέση κόστους-τιμής
 • History and Culture-Ιστορία και κουλτούρα
 • Variety Seeking-Αναζήτηση ποικιλίας
 • Adventure-Περιπέτεια
 • Natural Resources-Φυσικοί πόροι
 • Marketing efforts-Προσπάθειες προώθησης

Με απλά λογία, push factors είναι οι επιθυμίες μας που πηγάζουν από μέσα μας και μας κάνουν να θέλουμε να ταξιδέψουμε. Μπορεί να είναι κάτι απλό, όπως το να προσπαθήσουμε να επιδείξουμε τα πλούτη μας κάνοντας ένα ακριβό ταξίδι, να αποδείξουμε ότι είμαστε υγιής και μπορούν να κάνουμε μια πεζοπορία σε εάν μέρος που δεν αποτελεί τον τόπο διαμονής μας, η απλά η επιθυμία μας να θέλουμε να ξεφύγουμε για λίγο από την καθημερινότητα μας.

Δεν υπάρχει κάποια λίστα που να αποδίδει πλήρως το ευρέως των λόγων που μας κάνουν να θέλουμε να ταξιδέψουμε. Στην ακαδημαϊκή βιβλιογραφία κυρίως τα παραδείγματα είναι η ανάγκη για επικοινωνία με ανθρώπους και πολιτισμούς εκτός του στενού μας κύκλου, η ανάγκη μας να πάρουμε μέρος σε καινούργιες δραστηριότητες. Όπως θα έχετε παρατηρήσει, οι τουρίστες συνήθως κάνουν πράγματα που δεν συνηθίζουν στην μόνιμη κατοικία τους. Και υπάρχει και η κατηγορία αυτών που ταξιδεύουν για να νοιώσουν εκτίμηση για τους φυσικούς πόρους που υπάρχουν γύρο μας. Βασικά εγώ ποτέ δεν έχω γνωρίσει κάποιον που να είχε αυτό στο μυαλό του καθώς ο τουρισμος αποτελεί ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που μολύνουν τον πλανήτη μας αλλά αυτό θα το αναλύσουμε σε άλλον άρθρο μου.

H αναζήτηση χαλάρωσης είναι ίσως από τους πιο γνωστούς λογούς που κάποιος θα αποφασίσει να ταξιδέψει. Η χαλάρωση δεν χεριάζετε να είναι σχετική με την φυσική χαλάρωση αλλά μπορεί να είναι και ψυχολογική. Από την προσωπική εμπειρία είναι ρεαλιστικά πολύ δύσκολο οι διακοπές κάποιου που ταξιδεύει τουλάχιστον με ένα αεροπλάνο να είναι ξεκούραστες. Πολλές φορές πόλοι που γυρνάνε από ένα ταξίδι λένε ότι θέλουν διακοπές από τις διακοπές τους. Είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι διακοπές κάποιου θα του προσφέρουν φυσική χαλάρωση αλλά είναι σχετικά εύκολο να του προσφέρουν ψυχολογική.

Κατά την γνώμη μου ένας από τους κυριότερους λογούς που κάποιος ταξιδεύει αλλά ποτέ δεν μιλάμε για αυτόν γιατί απλά βγάζουμε δύσκολα λεφτά από αυτόν είναι να επισκεφτούμε κάποιον άνθρωπο από τον προσωπικό μας κύκλο. Μπορεί να είναι ο αδερφός κάποιου που σπουδάζει σε μια άλλη πόλη ή κοπέλα κάποιου αλλού που παίρνει μέρος στο πρόγραμμα Erasmus στην Πορτογαλία. Συγγενείς οι φίλοι που μένουν σε άλλη χωρά η έχουν κατοικία εκεί. Όπως καταλαβαίνετε δεν θα βρείτε σε ένα ταξιδιωτικό γραφείο ένα πακέτο που να λέει ‘’επίσκεψη σε φίλους και συγγενείς’’ οπότε πολύ απλά ξεχνάμε αυτό τον λόγο που μας κάνει να ταξιδέψουμε αλλά ουσιαστικά και ποιος δεν έχει ταξιδέψει με αυτόν σαν κίνητρο??.

Υπάρχουν άπειροι λόγοι που θα μπορούσαν να κάνουν κάποιον να ταξιδέψουν, θα μπορούσε να είναι γιατί κάνουν συλλογή από ενθύμια και πραγματικά δεν τους ενδιαφέρει καθόλου ο τόπος που επισκέπτονται αλλά πάντα προβάλουν με περηφάνια τα κεκτημένα τους. Υπάρχουν φυσικά και άτομα που ταξιδεύουν για να αποκτήσουν γνώση. Αυτό μπορεί να είναι γνώση για ένα άλλο πολιτισμό για την γλώσσα, για θρησκεία, για κουζίνα για τα πάντα ουσιαστικά. Όλοι ξέουμε κάποιον που να είναι πωρωμένος με κάποιον πολιτισμό (εγώ λατρεύω παθολογικά την Ουαλία για παράδειγμα). Κάποιοί από τους πιο σημαντικούς προορισμούς παγκόσμιος είναι οι θρησκευτικοί προορισμοί όπως η Σαουδική Αραβία λόγο Μέκκας και το Ισραήλ λόγο Βηθλεέμ και Ιεροσολύμων. Πολλά σχολεία αλλά και όχι μόνο πραγματοποιούν ταξίδια στην χωρά της γλώσσας που διδάσκουν.

 

 

Αφού αναλύσαμε τους λογούς που μας κάνουν να θέλουμε να ταξιδέψουμε τώρα θα δούμε τους λογούς που μας κάνουν να επισκεφτούμε ένα συγκεκριμένο προορισμό(Pull Factors).

Ουσιαστικά μιλάμε τι μας προσφέρει ένας προορισμός που θα τον διαφοροποιήσει από κάποιον άλλο αναγνωστικό προορισμό. Ένα από τα κυριότερος λογούς που κάποιος θα επιθυμήσει να επισκεφτεί ένα τόπο είναι η προσβασιμότητα. Όσο πιο ευκολά μπορείς να πας σε ένα τόπο τόσο πιο πιθανόν είναι να πας, τόσο απλά. Εκτός από το ποσό ευκολά πας σε ένα τόπο σημαντικό είναι το ποσό ευκολά είναι να βρεις και που θα μείνεις. Στο Μονακό πας ευκολά με το αμάξι σου σε λίγες ώρες και από Ισπανία και από Ιταλία και φυσικά και από Γαλλία αλλά ποσό ευκολά είναι για κάποιον να βρει δωμάτιο εκεί? Εδώ υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που είναι πολύ σημαντικοί όπως η ευκολία εκδώση VISAS αλλά και φυσικά η ασφάλεια. Όσο ευκολά προσβάσιμος και να είναι ένας προορισμός άμα δεν μας παρέχει επαρκή φυσική ασφάλεια δύσκολα θα τον προτιμήσουμε.

Κάποιοί προορισμοί είναι συνώνυμα κάποιον πράγματων και πραγματικά δεν χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη προώθηση να μας κάνουν να πάμε εκεί. Η Γαλλία είναι το καλύτερο παράδειγμα. Συνώνυμα του ρομαντισμού, της γευσιγνωσίας, της Ευρωπαϊκής κουλτούρας…. Πλέον η Γαλλία αποτελεί τον πιο διάσημο προορισμό παγκόσμιος. Άλλες χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα αποτελούν συνώνυμα της Αρχαίας ιστορίας και προσελκύουν εκατομμύρια τουρίστες. Το Ντουμπαι από την άλλη προσελκύει τουρίστες καθώς είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα για το μέχρι που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος.

Για τους προορισμού που δεν έχουν κάποιο από τα παραπάνω χαρακτηριστικά μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες μέσω της προωθήσεις και διαφήμισης η με απλά λογία Marketing. Ακόμα και οι παραπάνω προορισμοί που έχουν κάποιο μοναδικό χαρακτηριστικό προωθούν την μοναδικότητα τους μέσω διαφημιστικών προωθήσεων, εκθέσεων και πολλών άλλων μέσων που θα αναλύσουμε σε άλλο άρθρο.

Φυσικά και όλα τα παραπάνω διαφέρουν και δεν είναι απολυτά. Προορισμού γεννιούνται κάθε μέρα. Και καμία φορά ταξιδεύομε σε ένα τόπο απλά επειδή είναι φθηνότερος η ανήκει σε μια προσφορά. Όταν κάποια αεροπορική βγάζει εισιτήρια σε τιμή ευκαιρίας όλα τα παραπάνω πάνε χαμένα. Και 100 δισεκατομμύρια να ξοδέψει η Ελλάδα σε καμπάνιες προώθησης εάν μπορείς να πας στην ισπανικά με 20 ευρώ τότε η πλειοψηφία θα πάει Ισπανία.

Περιμένω την άποψη σας και τα σχόλια σας.

 

ENGLISH VERSION

 

Push and pull factors of tourism

The foundation of tourism is the differentiation between the factors that make us move away from our house (push factors) and those factors that make us choose a particular place to visit (pull factors).

Push factors

 • Fulfilling Prestige
 • Enhancing Relation
 • Seeking Relaxation
 • Enhancing Social Circle
 • Fulfilling Spiritual Needs
 • Gaining Knowledge

 

Pull factors

 • Events and Activities
 • Easy Access and Affordable
 • History and Culture
 • Variety Seeking
 • Adventure-
 • Natural Resources
 • Marketing efforts

With simple logic, push factors are our desires that spring from within us and make us want to travel. It can be simple, such as trying to show off our riches by making an expensive trip, proving that we are healthy and can do a hike if a place that is not our place of residence, just our desire to want to let’s get away from our everyday life.

There is no list that fully reflects the reasons why we want to travel. In the academic literature, examples are, the need to communicate with people and cultures outside of our circle, our need to participate in new activities. As you will have noticed, tourists usually do things that are not accustomed to their permanent residence. And there is also the category of those who travel to feel appreciated about the natural resources that are around us. Basically, I have never met anyone who has this in mind as tourism is one of the biggest factors that infest our planet, but that will be analysed in another article.

The quest for relaxation is perhaps one of the best-known reasons someone decides to travel. Relaxation does not manage to be relevant to physical relaxation but can also be psychological. From personal experience, it is really very difficult for someone who travels by at least one plane to be relaxed. Many times people who return from a trip say they want the vacation from their holidays. There are few cases where a person’s vacation will give him natural relaxation but is relatively easy to offer him psychologically.

In my opinion, one of the main reasons that someone travels but never talks about it because we just make it hard to get out of it is to visit someone in our personal circle. It may be the brother of someone studying in another city or girl of another who is taking part in the Erasmus program in Portugal. Relatives and friends who live in another country or have a residence there. As you can see, you will not find a package in a travel agency that says «visiting friends and relatives» so we simply forget this reason that makes us travel but essentially who has not travelled with that as an incentive?

There are inexhaustible reasons that could make someone travel, it could be because they collect souvenirs and they really do not care about the place they visit, but they always pride about their achievements/collections. There are of course people who travel to gain knowledge. This may be knowledge of another culture of language, of religion, of cuisine for everything in essence. We all know someone who is fun or obsessed with a culture (I love unconditionally Wales for example). Some of the world’s most important destinations are religious destinations such as Saudi Arabia for Mecca and Israel for Bethlehem and Jerusalem. Many language schools travel to the origin place of the language they teach.

After analyzing the reasons that make us want to travel now we will see the reasons that make us visit a specific destination (Pull Factors).

We basically talk about what a destination will offer us to differentiate it from some other reading destination. One of the main reasons someone will want to visit a place is accessibility. The easier you can go to a place the more likely it is to go, so simple. In addition to the amount you easily go to an important place is the amount it is easy to find and where to stay. In Monaco, you can easily get there with a car in a few hours and from Spain and from Italy and of course from France, but it is easy for someone to find a room there; Here are other factors that are very important, such as ease of issuing VISAS but of course security. As easy to reach and be a destination if we do not provide us with adequate physical security we will hardly prefer it.

Some destinations are synonymous with some things and really do not need some special promotion to make us go there. France is the best example. Synonyms of romance, tasting, European culture …. France is now the world’s most famous destination. Other countries like Italy and Greece are synonymous with Ancient history and attract millions of tourists. Dubai, on the other hand, attracts tourists as it is the most famous example of how far the man can reach.

For destinations that do not have any of the above features, they can attract visitors through promotions and advertising or simply marketing. Even those destinations that have a unique feature promote their uniqueness through promotional promotions, exhibitions and many other media that we will discuss in another article.

Of course, everything is different and not absolute. Destinations are born every day. And we never travel to a place simply because it is cheaper to belong to an offer. When an aeroplane takes tickets at a bargain price, all of this is gone. And 100 billion to spend Greece in promotional campaigns if you can go to Spanish with 20 euros then the majority will go Spain.

I am waiting for your opinion and your comment.

Copyrighted.com Registered & Protected

copyright

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s