Interpretation στα μουσεία. Interpretation in Museums(Greek and English Version)

στις

H λέξη interpretation στα ελληνικά μεταφράζετε ως ερμηνεία και είναι από τις κυριότερες και πιο δυσνόητες λέξεις που θα ακούσει κάποιος άμα ασχοληθεί με Visitors attraction/events/museum management.

Interpretation σημαίνει ουσιαστικά η εξήγηση των φυσικών, ιστορικών και πολιτισμικών γεγονότων που είναι συσχετισμένες με ένα μέρος. Ουσιαστικά βοηθάει τους επισκέπτες να καταλάβουν γιατί αυτό που βλέπουν εκθέτετε εκεί και γιατί προστατεύετε. Πάρα πολύ μπερδεύουν την πληροφόρηση με την ερμηνεία. Η πληροφόρηση είναι απλά ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί η ερμηνεία ερμηνεία πρακτικά σε αναγκάζει να δεκτής γεγονότα μέσα από μια ιστορία που η ιστορία με την σειρά της περιέχει πληροφορίες. Για παράδειγμα εάν κάποιος πει ότι ο διπλόδοκος ήταν προστατευμένος από φολίδες κεράτινης είναι πληροφόρηση. Άμα κάποιος πει ότι ο διπλόδοκος σαν ένα άλλος λεγεωνάριος ήταν προστατευμένος με μια πανοπλία που αντί για ατσάλι ήταν κατασκευασμένη από φολίδες κεράτινης είναι ερμηνεία.

Αλλά γιατί να το κάνουμε αυτό? Γιατί να παρέχουμε ερμηνεία και όχι απλά πληροφόρηση? Όλες οι μελέτες έχουν δείξει ότι εάν γίνουμε δέκτες ερμηνείας και όχι απλά πληροφόρησης τότε επιζητούμε παραπάνω λεπτομερείς για ένα θέμα. Μας βοηθάει να καταλάβουμε καλύτερα και μας βάζει στο θέμα. Για το experience economy θα μιλήσω σε άλλο άρθρο αλλά είναι πολύ βασικό πια στις μέρες μας να αντιληφθούμε ότι δεν γίνετε η πληροφόρηση να είναι πεζή και απλά μια πλακά που να περιέχει πληροφορίες με τον πιο βαρετό τρόπο που είναι ποτέ δυνατόν να παρουσιαστούν. Μέσω της ερμηνείας αυξάνετε κατακόρυφα η πιθανότητα της διαφημίσης δια στόματος και έχει αποδειχθεί ότι η εμπειρία μένει χαραγμένη στη μνήμη σε αντίθεση με την πληροφόρηση.

Αφού περιληπτικά αναλύσαμε τι είναι η ερμηνεία και γιατί την χρειαζόμαστε τώρα ας δούμε τι είναι τα μουσεία.

Σύμφωνα με την ICOM (International Council of Museums) «ένα μόνιμο ίδρυμα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στην υπηρεσία της κοινωνίας και της ανάπτυξής της, ανοικτό στο κοινό, που έχει ως έργο του τη συλλογή, τη μελέτη, τη διατήρηση, τη γνωστοποίηση και την έκθεση τεκμηρίων του ανθρώπινου πολιτισμού και περιβάλλοντος, με στόχο τη μελέτη, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία»

H αμερικανική ένωση μουσείων έχει την εξής λίστα με ιδρύματα που θεωρούνται μουσεία.

 • Ενυδρεία
 • Ανθρωπολογικά μουσεία
 • Μουσεία τέχνης
 • Κέντρα Τέχνης
 • Βοτανικοί Κήποι
 • Παιδικά Μουσεία
 • Ιστορικά σπίτια
 • Ιστορικές τοποθεσίες
 • Ιστορικά Μουσεία
 • Τοπικά και κρατικά ιστορικά μουσεία
 • Στρατιωτικά Μουσεία
 • Φύση κέντρα
 • Μουσεία Φυσικής Ιστορίας
 • Κέντρα επιστήμης / τεχνολογίας
 • Κήποι Γλυπτικής
 • Μουσείο Μεταφορών
 • Κέντρα επισκεπτών
 • Ζωολογικοί κήποι

Ο πυρήνας του μουσείου είναι ξεκάθαρα η ερευνά και η μελέτη και εκεί ας κάνουν οι  επιστημονες αυτό που ξέρουν καλύτερα, δεν θα εκφέρω καμία άποψη αλλά ως προς προσεγγίσουν επισκέπτες και ως προς θα μπορούσαν να μετατρέψουν αυτά τα κτήρια σε πραγματικούς φορείς γνώσεις και ενημερώσεις έχουμε πολλά να μάθουμε από την μητέρα των μουσείων Βρετάνια.

Δεν θα σας μιλήσω για τα γνωστά μουσεία όπως το βρετανικό ή το μουσείο φυσικής ιστορίας αλλά ένα εξαιρετικό μουσείο που είχα την τύχη να επισκέπτω, το μουσείο του Pitt Rivers στην Οξφόρδη. Hardcore μουσείο παλιάς σχολής που απλά ήταν η συλλογή ενός ανθρωπολόγου. Μέσα στις προθήκες θα βρεις τα πάντα αλλά χωρίς καμία εξήγηση. Θα δεις κρανιά χωρίς καμία πληροφορία και καρδίες προβάτων με βελόνες από βουντού τελετουργίες με απλές χειρόγραφες πληροφορίες.

20160521_151847 - Αντιγραφή - Αντιγραφή

Στον αντίποδα άμα κάποιος επισκεφτεί τα: Castle museum of Colchester, The Great Globe Dalston visitors center Dorset και το  Tank museum of Bovington θα βιώσει την εξέλιξη της διαδράσης και της αφήγησης ενός μουσείου στο μεγαλείο του.

Eχοντας πραγματική λατρεία για τα μουσεία ως χώροι που αντανακλούν την ιστορία ενός τόπου έχω την τύχη να έχω επισκέπτη δεκάδες σε σχεδόν όλη την Ευρώπη. Καμία χωρά όμως δεν σέβεται τους επισκέπτες και δεν προσπαθεί πραγματικά να σου μείνει κάτι από την επίσκεψη σου όσο η Βρετάνια.

Το Colchester είναι μια πολύ συμπαθητική μικρή πόλη στο Essex και εάν δεν παίζει κάποιος ποδοσφαιρικό στοίχημα σε μικρές κατηγορίες Αγγλίας δύσκολα την ξέρει.

Το μουσείο του Colchester από την άλλη είναι ο ορισμός της αφήγησης. Κάποιος καταλαβαίνει ποσό βαριά ήταν μια πανοπλία αφού μπορεί να την σηκώσει και να την φορέσει μπορεί να καταλάβει τι ρούχα φορούσαν οι χωρικοι αφού μπορεί να τα φορεσεί και να δοκιμάσει τα όπλα των λεγεωνάριων. Επίσης τρομερά σημαντικό, βάζει τον επισκέπτη να κάνει μελέτη εκείνη την ώρα και να απαντήσει σε μια δημοσκόπηση που έχει να κάνει με μια σφαγή!! Κάποιος αφού δει βίντεο, ακούσει ήχους μάχης, δει εκθέματα μάθει τι έγινε αποφασίζει με τους κανόνες ηθικής του σήμερα για το τι έγινε και σιγουρά είναι κάτι που θα μεταφέρει και εκτός του μουσείου στους φίλους του.

dav

dav

Στο Great Globe Dalston visitors centre του Dorset μπορεί κάποιος να δει μια από τις μεγαλύτερες πέτρινες σφαίρες στον κόσμο. Η αφήγηση εκεί δεν είναι εντυπωσιακή ως προς την εξιστόρηση αλλά ως προς την προστασία. Γύρο από την σφαίρα υπάρχουν κείμενα από την Βίβλο και τον Shakespeare και διπλά από την σφαίρα δυο τεράστιες πλάκες που λένε πάνω κάτω….άμα θες να χαράξεις το όνομα σου κάτω εδώ…. Τόσο απλά… με αυτό την τρόπο η σφαίρα είναι ανέγγιχτη και ο τοίχος γεμάτος χαραγμένα ονόματα.

20160307_125438 - Αντιγραφή - Αντιγραφή - Αντιγραφή

Το τρίτο μουσείο που απλά μπορεί να διδάξει όλο τον κόσμο πως γίνετε η αφήγηση σωστά είναι το  Tank museum of Bovington οπού βρίσκετε μια από τις μεγαλύτερες συλλογές Tank στο κόσμο. Εκτός από τα μεταλλικά οχήματα που σου παρουσιάζουν τις λεπτομερείς την καταγωγή και σε ποιον πόλεμο πήραν μέρος σε αυτό το μουσείο περνάς μέσα από χαρακώματα, μυρίζεις δακρυγόνα και γενικά ο επισκέπτης νοηθεί σαν να ήταν εκεί…Είναι ένα μουσείο που σου δείχνει ως ήταν η πραγματικότητα και επίσης έχει και ένα τανκ από μια ταινία του Μπραντ Πιτ αλλά αφού έχεις περάσει μέσα από χαρακώματα και δακρυγόνα. Αυτό το μουσείο σε καμία περίπτωση δεν ωραιοποιεί των πόλεμο και πραγματικά σου μένει στην μνήμη και δημιουργει αναμνήσεις και συνεσθήματα στους επισκέπτες.

20160316_102226 - Αντιγραφή - Αντιγραφή - Αντιγραφή

Όπως πάντα υπάρχει και ο αντίλογος. Υπάρχουν μουσεία που απλά πιστεύουν ότι είναι τόσο σημαντικά η τα εκθέματα είναι τόσο σημαντικά που απλά έχουν αφεθεί. Στο μουσείο Βάσσα την Στοκχόλμη θα πας και θα σου αρέσει αφού έχει ένα έκθεμα και αυτό είναι ακραία εντυπωσιακό.

DSC_0521 - Αντιγραφή - Αντιγραφή

Στο μουσείο των Βίκινγκ στην Νορβηγία τα εκθέματά ήταν εντυπωσιακά αλλά αυτό τίποτα άλλο… άμα δεν είσαι ειδικός στους Βίκινγκ δεν θα θυμάσαι τίποτα

Το ίδιο και στο λαογραφικό μουσείο του Όσλο. Πανέμορφα εκθέματα αλλά δεν θυμάμαι τίποτα να είμαι ειλικρινής καθώς η απώλεια αφήγησής ήταν ολοκληρωτική.

Το ίδιο και για τα ελληνικά μουσεία. Το μουσείο της ακρόπολης είναι από τα σημαντικότερα αλλά άμα αυτό στην φωτογραφία είναι τρόπος διαδράσης και αφήγησης τότε λυπάμαι.

IMG_20170813_141717 - Αντιγραφή

Για το τέλος θα αφήσω το μουσείο της Βεργίνας οπού είναι ένα πανέμορφο πανέμορφο μουσείο αλλά δεν έχει σήμα για το κινητό και δεν επιτρέποντες οι φωτογραφίες…Το 2018 δεν επιτρέποντες οι φωτογραφίες…Αυτές που πήρα τις πήρα πριν μου πουν ότι απαγορεύετε.

Δεν λέω σε καμία περίπτωση ότι τα εκθέματα δεν είναι ωραία αλλά για κάποιον που δεν είναι παθιασμένος για ένα αντικείμενο μπορεί να του φανεί βαρετό εγώ όπως είπα είμαι μανιακός με τα μουσεία αλλά ακόμα και το μουσείο του Λούβρου και το βρετανικό και το αρχαιολογικό της Αθήνας και της θεσσαλονικης και πολλα αλλα θα μπορούσαν αν γίνουν πιο πρόσβάσιμα και  πρόσβαση δεν σημαίνει να βγάλουν μια εφαρμογή και ένα ακουστικό οδηγό αλλά να μπορέσουν να σου δημιουργήσουν διψά για μάθηση και γνώση.

Εδώ μπορείτε να δείτε μερικά από τα μεγαλύτερα εκθέματα τις παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας που δεν χρησιμοποιούν καμία αφήγηση φανταστείτε ποσά πιο διάσημα θα ήταν και για τις νεότερες γενιές άμα αντέγραφαν τα μικρά βρετανικά μουσεία…

 

copyright

ENGLISH VERSION

Interpretation in museums.

The interpretation is one of the main and most tricky words that anyone will hear when dealing with Visitors attraction/ events/museum management.

Interpretation means essentially the explanation of the natural, historical and cultural events that are associated with one place. It basically helps visitors to understand, why what they see is there and why it is protected. Very often people are confusing information with interpretation. Information is simply a tool that interpretation uses in practice to make the visitor to accept facts through a story. For example, if someone says that a dinosaur was protected from keratin skin layers, it is information. If someone says that the dinosaur used to look like a Legionnaire that was protected with a armour that instead of steel was made of keratin flakes it is an interpretation.

But why do that? Why provide interpretation and not just information? All studies have shown that if we receive interpretations and not just information, then we are looking for more detailed on one topic. It helps us to understand better and puts us on the matter. As for the experience economy, I will talk in another article but it is very important now that we realize that the information is not just a plaque containing information in the most boring way that can ever be presented. Through interpretation, you increase the likelihood of the advertiser by mouth, and it has been proven that experience stays in memory, unlike information.

Having briefly analyzed what the interpretation is and why we need it now, let’s see what the museums are.

According to ICOM (International Council of Museums), «a permanent non-profit foundation for society and its development, open to the public, whose task is to collect, study, preserve, communicate and documentary evidence of human culture and the environment, with a view to studying, education and entertainment »

The American Museum Association has the following list of institutions that are considered museums.

 • Aquariums
 • Anthropological museums
 • Museums of art
 • Art Centers
 • Botanical Gardens
 • Children’s Museums
 • Historic homes
 • Historic sites
 • Historic Museums
 • Local and state-owned museums
 • Military Museums
 • Nature centres
 • Natural History Museums
 • Science / Technology Centers
 • Sculpture Gardens
 • Transportation Museum
 • Visitor Centers
 • Zoos

The core of the museum is clearly the research and the study and there the scientists will do what they know best. As for the scientific part, I don’t have any opinion but to attract more visitors and to convert those buildings into real places of knowledge we have much to learn from the mother of the museums, Great Britain.

I will not talk about the well-known museums like the British or the Natural History Museum, but an excellent museum I was fortunate to visit, the Pitt Rivers Museum in Oxford. Hardcore and old school museum that was just the private collection of an anthropologist. In the showcases, you will find everything but without any explanation. You will see skulls without any information and sheep hearts with needles of voodoo rituals with simple handwritten information.

20160521_151847 - Αντιγραφή - Αντιγραφή

On the other side, we have the Castle Museum of Colchester, the Great Globe in Dalston Dorset and the Tank Museum of Bovington that they are the best examples of a museum’s interpretation and storytelling.

Having a real passion for museums as places that reflect the history of a place I am fortunate to have visit dozens in almost all of Europe. No country, however, does not respect visitors like the museums in Great Britain.

Colchester is a very nice little town in Essex and if you do not bet in small English leagues, it’s hard to know.

The Colchester Museum, on the other hand, is the definition of storytelling and interpretation. Someone can understand how heavy an armour was since you can pick it up and wear it, also you can understand what clothes worn by the locals since you can test them and try the legionnaire weapons. It is also very important that the visitor makes a study at that time and respond to a poll that has to do with a massacre !! Someone after seeing videos, listening to battle sounds, seeing exhibits learn what has been taking place and then he decides with today’s moral rules about what has happened, and surely it is something that will also be transferred outside of the museum to his friends.

davdav

At the Great Globe Dalston visitors centre, Dorset one can see one of the largest rock spheres in the world. The narrative there is not impressive in terms of narration but in terms of protection. Around the sphere, there are texts from the Bible and Shakespeare and next from the sphere two huge plates that they say … if you want to engrave your name please do it down here… So simple … in this way the sphere is untouched and the wall full of engraved names.

20160307_125438 - Αντιγραφή - Αντιγραφή - Αντιγραφή

The third museum that just can teach the world how to get the story right is the Tank Museum of Bovington where you find one of the world’s largest Tank collections. Apart from the metallic vehicles that show you the detailed origin and the war that took place in this museum you go through trenches, you smell tear gas and generally, the visitor is understood as if it was there … It is a museum that shows you the reality and at the same time has a tank from a Brad Pitt movie but after having gone through trenches and tears gas you make your own assumptions. This museum does not in any way beautify the war and really helps you remember and make you think.

20160316_102226 - Αντιγραφή - Αντιγραφή - Αντιγραφή

As always there is a contradiction. There are museums that they believe they are so important or the exhibits are so important that they are just left without any interpretation. At the Vassa Museum in Stockholm, you will go and you will love it because it has one exhibit and this is extremely impressive.

DSC_0521 - Αντιγραφή - Αντιγραφή

At the Viking Museum in Norway, the exhibits were impressive, but that’s nothing else… if you’re not a Viking expert, you will not remember anything

The same is true of the Oslo folk museum. Beautiful exhibits but I do not remember anything to be honest as the loss of narrative was complete.

The same for the Greek museums. The museum of the Acropolis is one of the most important but if this is a way of action and storytelling, then I’m sorry.

IMG_20170813_141717 - Αντιγραφή

For the end, I will leave the museum of Vergina where it is a beautiful gorgeous museum but it has no signal for the cell phone and does not allow the photos … 2018 does not allow the photos … The ones I took before I told you that you forbid.

I do not say in any case that the exhibits are not nice but for someone who is not passionate about an object it may seem boring. As I said I am a maniac with the museums but even the museum of the Louvre and the British and the archaeological of Athens and Thessaloniki could be more accessible and accessible doesn’t mean to create an application and an acoustic guide, but they could create a thirst for learning and knowledge.

Here you can see some of the largest exhibits of the world cultural heritage that do not use any narrative imagining amounts more famous would be for younger generations if they copied the small British museums …

 

copyright

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s