The english version is available bellow the Greek one
O PLOG το 1974 εισήγαγε το μοντέλο του σχετικά με το την κατηγοριοποίηση των τουριστών. Ο PLOG πιστεύει ότι οι τουρίστες μπορούν να χωριστούν σε 3 βασικές κατηγορίες.
- Allocentric
- Psychocentric
- Midcentric
Η πρώτη κατηγορία είναι οι Allocentric . Oι τουρίστες που ανήκουν στην κατηγορία των Αllocentric τείνουν να είναι εκείνοι οι ποιοι επιζητούν νέες εμπειρίες. Συνηθώς είναι άτομα που έχουν σαν κυρίαρχο χαρακτηριστικό την υψηλή αυτοεκτίμηση και δεν έχουν πρόβλημα να επιχειρήσουν να κοινωνικοποιηθούν με τους ντόπιους πληθυσμούς σε μια αναζήτηση διεύρυνσης οριζόντων. Όταν ταξιδεύει συνηθώς επιλεγεί πακέτα που προσφέρουν διαμονή και μεταφορά αλλά όχι οργανωμένη επίσκεψη σε χώρους οι αξιοθέατα. Με λίγα λογία οι allocentric είναι οι τουρίστες που συνηθώς συναντάμε σε μικρές ηλικίες που έχουν σαν κυρίαρχη αρχή την ελευθερία κινήσεων και την επιδίωξη να έχουν εμπειρίες που είναι έξω από το καθιερωμένο πλαίσιο διακοπών.
Η δεύτερη κατηγορία που αναγνωρίζει ο Plog είναι οι psychocentric. Οι τουρίστες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία δεν επιδιώκουν την περιπέτεια και νοιώθουν ανετά εάν έχουν γνώση και κατοχή όλων των λεπτομερών που έχουν να κάνουν με τις διακοπές τους. Συνήθως οδηγούν στους προορισμούς τους και επιλέγουν γευστικές εμπειρίες με τις οποίες είναι απολυτά εξοικειωμένοι. Έχουν την τάση να επιστρέφουν στους αγαπημένους τους προορισμούς και γενικά χαρακτηρίζονται από την πεθυμιά να χαλαρώσουν κατά την διάρκεια των διακοπών τους και όχι να αναζητήσουν κάτι νέο
Η τρίτη κατηγορία είναι οι Midcentric. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν ουσιαστικά όσοι μεταπηδούν από τη μια κατηγορία στην άλλη και όσοι δεν έχουν κάποιο κυρίαρχο χαρακτηριστικό από αυτές τις προαναφερόμενές κατηγορίες.
Προφανέστατά και υπάρχουν και πιο σύγχρονα μοντέλα που περιέχουν σαφώς περισσότερες κατηγορίες αλλά με αυτά τα μοντέλα θα ασχοληθούμε σε αλλά άρθρα μου.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορούμε να αντιληφθούμε ποιος ανήκει σε κάθε κατηγορία ώστε να μπορούμε να αναλύσουμε την αγορά και τις παραμέτρους αυτής. Προφανώς και ένα προϊόν που προσφέρει γευστικές αναζητήσεις και γνωριμία με νέες γεύσεις δεν θα είχε επιτυχία σε ένα τουρίστα που ανήκει στην Psychocentric κατηγορία. Αντίθετος μια περιήγηση σε εάν αρχαιολογικό χώρο συνοδευόμενο από ανέσεις και επίσκεψη σε ένα χώρο εστίασης με διεθνή χαρακτήρα και επιλογές με τις οποίες είναι εξοικειωμένος.
Εγώ διαφωνώ με αυτή την κατηγοριοποίηση από τον Plog και θεωρώ ότι στην αγορά του σήμερα όλοι μας όσο και να προσπαθήσουμε να ενταχθούμε σε μια από τις βασικές κατηγορίες ανήκουμε στη τρίτη κατηγορία τους Midcentric.
Είναι πρακτικά αδύνατον να μπορέσουμε στις μέρες μας να είμαστε Allocentric. Όσο και εάν θέλουμε οι διακοπές μας να είναι αξιομνημόνευτες και ξεχωριστές το όλο οικοσύστημα της παγκόσμιας αγοράς αφαιρεί την δυνατότητα να συμβεί κάτι τέτοιο. Βέβαια πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις.
Σε αυτό το σημείο ας παραθέσουμε 2 παραδείγματα.
Στο πρώτο παράδειγμα θα αναφερθούμε στην Έλενα που θα πάει διακοπές στην Ισπανία και πιστεύει ότι ανήκει στους Allocentric. Η Έλενα θα κλείσει τα εισιτήρια της με μια low cost αεροπορική(Ryan Air, Easy Jet) και για την εμπειρικά και για μείωσή κόστους θα μείνει σε ένα hostel που μάλλον θα ανήκει στη hostelworld η σε κάποια παρόμοια εταιρεία. Πάντα υπάρχει και η επιλογή του AirBnB. Για να μείωση το κόστος της λογικά θα ψωνίσει από κάποιο super market oπως τα marcadona και θα μαγειρέψει σπίτι της η στο hostel. Βέβαια αυτό δεν είναι αρκετό και γι’ αυτό θα επιλέξει με τους νέους της φίλους να κάνει ένα food tour πιθανότατα με τους Devour tours οπού δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες και έχουν τις καλύτερες τιμές. Λογικά θα ανεβάσει πολλές φωτογραφίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άμα έχει χρόνο και υπομονή θα επισκεφτεί και κάποια κοντινή πόλη από την πόλη που μένει και εκεί θα κάνει κάποια δραστηριότητα που θα είναι off the beaten road όπως πολύ συχνά περιγράφετε αλλά φυσικά και προσφέρετε παντού. Ποσό of the beaten road μπορεί να είναι ένα kayak tour από τη στιγμή που προσφέρετε παντού στον πλανήτη και η εμπειρία σας εμπειρία είναι η ιδιά.
Υπάρχουν και οι πιο hardcore τουρίστες που με ένα backpack επιχειρούν να ταξιδέψουν σε πολλές χώρες και εσκεμμένα προσπαθούν να μην κάνουν ότι κάνουν οι άλλοι τουρίστες με αποτέλεσμα να υιοθετούν το ίδιο lifestyle που έχουν και στη μόνιμη βάση τους. Ουσιαστικά κάνουν οτιδήποτε τους κάνει να νοιώθουν ανετά. ΑΚΡΙΒΩΣ ότι κάνει και ένας Psychocentric δηλαδή.
Το δεύτερο παράδειγμα είναι ο Κυριάκος ο οποίος είναι στις αρχές των 50 του και έχει σαν στόχο να ταξιδέψει με ένα οργανωμένο πακέτο που θα τον πάει στις Δαλματικές ακτές Κυριάκος έχει ταξιδέψει και άλλες φορές με την οικογένεια του και τώρα που τα παιδιά του είναι κάπως μεγαλύτερα θα καταφέρει επιτέλους να χαρεί της διακοπές του με τη γυναικά του. Όλη η μεταφορά τους θα γίνει με πούλμαν από την Αθηνά και θα περιλαμβάνει και ένα αρχηγό αποστολής ο οποίος θα τους ενημερώνει για τα πάντα. Επίσης έχει τυπωμένο το πρόγραμμα και ξέρει κάθε μέρα τι θα τον περιμένει Κυριάκος δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει καμία από τις εταιρίες που η Έλενα θα χρησιμοποίηση. Ο tour operator έχει έδρα την Αθηνά η εταιρία με τα πούλμαν την Ξανθή και τα ξενοδοχεία που θα μείνουν είναι τοπικά και βρίσκονται ελάχιστα έξω από το ιστορικό κέντρο κάθε πόλης που θα μείνουν ώστε το πούλμαν αν μπορεί να παρκάρει και αν είναι και σχετικά φθηνά. Το φαγητό που περιλαμβάνετε στην τιμή του πακέτου σερβίρετε στα εστιατόρια των ξενοδοχείων και περιλαμβάνουν την επιλογή να δοκιμάσουν τοπικές συνταγές η υπεραπλουστευμένες συνταγές που απευθύνονται σε όλους.
Με αυστηρά κριτήρια ο Κυριάκος εάν και χρησιμοποιεί το απολυτό στερεοτυπικό τρόπο διακοπών των Psychocentric τείνει να είναι πρακτικά πιο allocentric από την Έλενα.
Και τα δυο παραδείγματα είναι εμπνευσμένα από την προσωπική μου ζωή. Όταν συνειδητοποίησα μελετώντας τα μοντέλα του Plog ότι είναι ένα μοντέλο το οποίο βασικά άμα το καλοσκεφτείτε αποτελεί εξαίρεσή και όχι κανόνα και ίσως ξαναλέω ίσως θα μπορούσε να λειτουργήσει μόνο στις περιπτώσεις των κρουαζιέρων. Το να επιχειρήσουμε να ορίσουμε τι είδος τουρίστα είμαστε η ακόμα και να προσπαθήσουμε να ορίσουμε τι είδους τουρίστες είναι οι άλλοι με βάση το μοντέλο του Plog είναι κάτι πολύ δύσκολο έως και αδύνατο. Δεν έχει κάποια ουσιαστική εφαρμογή στις μέρες μας καθώς το marketing έχει την ιδιότητα να είναι εναλλασσόμενο και έχει την ικανότητα να μπορεί να απευθύνετε σε ένα ευρύ φάσμα πελατών.
Το 1974 ήταν κάτι καινοτόμο αλλά στις μέρες μας το μοντέλο του Plog δεν είχε κάποια ουσιαστική εφαρμογή. Δεν μπορώ να βρω πρακτικό όφελος στις μέρες μας εκτός και εάν σε ένα market segmentation χρησιμοποιήσουμε το μοντέλο του Plog ώστε να κάνουμε μια πολύ γενική κατηγοριοποίηση και μετά να δουλέψουμε με αλλά μοντέλα.
Σε καμία περίπτωση αυτό το άρθρο δεν έχει σαν σκοπό να περιγελάσει καινοτόμους ερευνητές και αναλυτές αλλά να κριτικάρει τα μοντέλα τους στις μέρες μας.
Παρακαλώ ενημερώστε με στα σχόλια εάν συμφωνείτε με την ανάλυση μου η όχι και φυσικά τις δικές σας ιδέες και ενστάσεις.
Στο επόμενο μου άρθρο θα αναλύσουμε ένα πιο πολύπλοκο μοντέλο από αυτό του Plog.
PLOG in 1974 introduced his model on the categorization of tourists. PLOG believes that tourists can be divided into 3 main categories.
Allocentric
Psychocentric
Midcentric
The first category is Allocentric. Tourists belonging to the Allocentric class tend to be those who are looking for new experiences. It is usually people who have a high self-esteem as a predominant feature and have no problem trying to socialize with local populations in a search for horizons. When travelling usually selected packages that offer accommodation and transportation but not organized sightseeing. With a few words, allocentric are the tourists we usually find in small ages that have as their overarching principle the freedom of movement and the pursuit of having experiences that are outside the established holiday context.
The second category that Plog recognizes is psychocentric. Tourists in this category do not seek adventure and feel comfortable if they have knowledge and possession of all the details that have to do with their holidays. They usually drive to their destinations and choose tasty experiences with which they are perfectly familiar. They tend to return to their favourite destinations and are generally marked by the need to relax during their holidays rather than to seek something new
The third category is Midcentric. In this category are basically those who move from one category to another and those who do not have a predominant characteristic of the above-mentioned categories.
There are obviously more modern models that contain clearly more categories but with these models, we will deal with my articles.
It is extremely important to be able to understand who belongs to each category so that we can analyze the market and its parameters. Obviously, a product that offers taste tours and acquaintance with new flavours would not be successful in a tourist belonging to the Psychocentric category. Instead, a tour of an archaeological site accompanied by amenities and a visit to a venue with an international character and choices with which it is familiar.
I disagree with this categorization by Plog and I think that in today’s market all of us belong to the third category Midcentric.
It is basically impossible for us today to be Allocentric. As much as we want our holidays to be memorable and unique, the whole world’s ecosystem will take away the possibility of this happening. Of course, there are always exceptions.
At this point let us give two examples.
In the first example, we will refer to Elena who will go to Spain and believe she belongs to Allocentric. Elena will close her tickets with a low-cost airline (Ryan Air, Easy Jet), and for the experience and for a lower cost she will stay in a hostel that will probably belong to hostelworld or in a similar company. There is always the choice of Airbnb. In order to reduce the cost, she will logically buy from a supermarket like marcadona and will cook her home at the hostel. Of course, this is not enough and that is why she will choose with her new friends to make a food tour with devour tours where they are active in many countries and have the best prices. Logically, she will upload many photos to social media, and if he has time and patience, she will also visit a nearby town from the city that stays there, and there she will do some activity »off the beaten path» as it is often described, of course, everywhere. Activities of the »off the beaten path» it can be a kayak tour from the moment it been offered everywhere on the planet and the experience is the same.
There are also the most hardcore tourists who with a backpack attempt to travel to many countries and deliberately try not to do what other tourists do, resulting in the same lifestyle that they have on a permanent basis. They basically do whatever makes them feel comfortable. EXACTLY that it also makes a Psychocentric.
The second example is Kyriakos, who is in his early 50s and is aiming to travel with an organized package that will take him to the Dalmatian coasts. Kyriakos has travelled with his family and now that his children are relatively older, he will finally be able to enjoy his holiday with his wife. He will start his trip with a coach from Athens and the trip will include a tour leader who will inform them of everything. He has also printed the program and knows every day what he will expect. Kyriakos will not use any of the companies that Elena will use. The tour operator is headquartered in Athens, the coach company is from northern Greece and the hotels that he will stay are local and are located just outside the historical centre of each city that will stay for the coach if they can park and if they are relatively inexpensive. The food included in the price of the package is served in hotel restaurants and includes the choice to taste local recipes or over-simplified recipes for everyone.
With stringent criteria, Kyriakos, if he uses the absolute stereotypical holiday mode of Psychocentric, tends to be practically more allocentric than Elena.
Both examples are inspired by my personal life. When I realized by studying Plog’s models that it is a model that basically when you think about it is an exception and not a rule and maybe again, maybe it could work only in the cases of cruises. Trying to define what kind of tourist we are or even trying to define what kind of tourists are others based on the Plog model is something very difficult or impossible. It does not have a meaningful application nowadays as marketing has the capacity to be interchangeable and has the ability to address a wide range of customers.
In 1974, it was something innovative, but nowadays Plog’s model has not been materially applied. I cannot find a practical benefit nowadays unless we use a Plog model in a market segmentation to make a very general categorization and then work with other models.
Under no circumstances is this article intended to embrace innovative researchers and analysts but to criticize their models nowadays.
Please let me know in your comments whether you agree with my analysis or not and of course your own ideas and objections.
In my next article, I will analyze a more complex model than Plog’s one.